- 2 min read

Snelle groei gebruik van Uber-app Amsterdam

New Factsheet about Uber Amsterdam: Gebruikers Uber-app, gemaakte trips en verdiensten 2016-2019 (in Dutch)

research memorandum

Het aantal taxichauffeurs dat in Amsterdam gebruik maakt van de Uber app is gegroeid van 1.298 in januari 2016 naar 5.217 in december 2019, en het aantal gemaakte trips is ook sterk gestegen. Er werden in december 2019 8,8 keer meer trips gemaakt dan in januari 2016, en het totale aantal afgelegde kilometers door de chauffeurs over al die trips is ruim verviervoudigd. De bruto verdiensten van chauffeurs per uur waren gemiddeld €24,48 in 2019. Dit blijkt uit de Factsheet ‘Uber Amsterdam: Gebruikers Uber-app, gemaakte trips en verdiensten 2016-2019’ van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht.

Tijd ‘online’ relatief stabiel
De tijd die gebruikers gemiddeld genomen besteden op de app (tijd online) is relatief stabiel in de tijd. “Dit betekent”, volgens onderzoeksleider Didier Fouarge, “dat de stijgende vraag van klanten is opgevangen is geweest door het stijgend aantal gebruikers van de Uber app”. Gemiddeld  was in 2019 een gebruiker van de Uber app 24 uur online per week. “Maar”, waarschuwt Fouarge “de verschillen tussen chauffeurs zijn groot”. Ongeveer een op de vijf gebruikers is 12 uur of minder per week online en 16% is meer dan 38 per week online. De meeste trip worden overigens uitgevoerd met Uber X, de reguliere versie van de Uber dienst. Uber Black, de luxere versie met betere auto’s en Uber Van, auto’s die geschikt zijn voor grotere groepen zijn goed voor ongeveer 7,4% van alle gemaakte trips in 2019. Binnen Amsterdam komt app-activiteit in het Centrum (gemiddeld 28%) en Zuid (gemiddeld 24%) het vaakst voor.

Hoge rating, dalende acceptance rate
De gemiddelde rating door klanten, gemeten op een vijfpuntschaal, is vrij stabiel en stijgt langzaam van 4,7 in januari 2016 naar 4,9 in eind 2019. Echter, het percentage van de op de Uber-app aangeboden ritten dat de chauffeur accepteert daalt voor elke service.

Bruto verdiensten
De bruto verdiensten per maand verschillen naar gelang het aantal uren online. Wie 12 uur of minder per week online is verdient bruto (afgezien van kosten voor onderhoud…) ongeveer €420 in de maand. Wie 32 tot 38 uur online is, verdient gemiddeld €3.365 bruto per maand. Chauffeurs kunnen aldus Fouarge hun verdiensten opkrikken door meer uren online te zijn: “1 uur online extra zijn in de week voor Uber X gaat gepaard met 5% hogere verdiensten in die week. Bovendien kunnen chauffeurs ook meer verdienen door een hogere acceptance rate”.

Noot voor de pers: Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht of het volledige rapport, kunt u terecht bij Didier Fouarge, tel. 06 28229425, e-mail d.fouarge@maastrichtuniversity.nl. De volledige Factsheet is te downloaden via www.roa.nl.

De afdeling Marketing and Communications van de UM is bereikbaar via e-mail pers@maastrichtuniversity.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 55 861 851. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op www.maastrichtuniversity.nl/pers. Zie ook het Webmagazine voor interessant onderzoek aan de UM en volg ons op Twitter: @MaastrichtU.

>> Link naar publicatie

back to overview